Trenutno na programu08:35 - 10:10Smrtonosna pozuda (Nemacka)

Najčuveniji francuski pevači

Serge

Najčuveniji francuski pevači

Bilo da se radi o klasičnoj ili elektro muzici, ili pak baladama, francuzi su uvek bili na vrhu. Počeli su sa klasikom ali evoluirali u folk, što se 1900-tih pretvorilo u šansonu. Nastavljajući da evoluira tokom godina, Francuska je postala svetionik savremene elektro muzike. Ovo je naš spisak najvažnijih pevača u istoriji francuske muzike.

Serž Gajnburg

Pevač, tekstopisac, pesnik, kompozitor, umetnik, glumac i režiser. Serž Gajnburg se smatra jednim od najvažnijih ličnosti francuske popularne muzike. Pevač je postao čuven po svojim provokativnim i skandaloznim kompozicijama kao i po svom diverznom umetničkom delovanju koje je obuhvatalo žanrove kao što su džez, šansona, pop i ye-ye, ali i rege, fank, rok, elektronsku i disko muziku. Teško je oivičiti ga kategorijama zbog različitosti stilova, a često se smatra jednim od najuticajnijih pop muzičara sveta.

Edit Pjaf

Nema sumnje da je Edit Pjaf bila jedna od najvećih francuskih umetnica XX veka. Rođena kao Edit Gasjon, počela je kao pevačiva po kabareima ranih 1930-tih, a do kraja decenije postala je poznata u pariskim krugovima kao La Môme Piaf, što u prevodu znači “mali vrabac”. Kada se rat okončao, postala je poznata širom sveta i putovala po Evropi, SAD, pa čak i Južnoj Americi. 1950-te su je učinile još popularnijom zahvaljujući gostovanjima u TV emisijama kao što su Ed Saliven Šou. Njena karijera se protegla na skoro tri decenije ali njeno nasleđe je i dalje deo svetske kolektivne svesti.

Milena Farmer

Rođena u Kvebeku i odrasla u Francuskoj, ona je pevačica, tekstopisac, povremena glumica i spisateljica. Prvo se preselila u Pariz i morala je pohađati časove jezika zbog njenog kanadskog akcenta. Njena karijera počela je 1984-te, kada je otišla na audiciju i izabrana da snimi “Maman a tort”, ali se proslavila tokom 90-tih. Farmer je poznata po svojim kontroverznim ali ipak poetičnim tekstovima i eksplicitnim muzičkim spotovima; ipak, uspela je da do sada proda preko 30 miliona ploča i jedna je od najuspešnijih ličnosti na tom polju.

 

 

Piaf

Aznavour

 Trenet

Ive

Moris


Žorž Brasen

Čuven po svojim elegantnim pesmama, harmoničnoj muzici za pevanje i gitaru, kao i razgovetnim, raznolikom tekstovima, Žorž Brasen se smatra za jednog od najuspešnijih francuskih posleratnih umetnika. Brasen je rođen 1921-ve i odrastao u Setum južnofrancuskom gradu blizu Montpeljea, gde su ga učitelji ohrabrivali da razvija svoju kreativnost. Isprva je želeo da proda svoje pesme dobro poznatim pevačima ali je kasnije dospeo na muzičku scenu, pa je postao poznat gostujuči nekoliko puta na čuvenoj Pariskoj Olimpiji.

Šarl Aznavur

Šarl Aznavur je francuski pevač, glumac, tekstopisac, diplomata i aktivista rođen u Tbilisiju od oca Gruzijca i majke Turkinje. Ubrzo, njegova porodica se seli u Pariz gde njegov otac dobija posao kuvara, a kasnije je otvorio i sopstveni restoran. U svet umetnosti ulazi vrlo rano, a svoju karijeru je započeo na filmu, krajem 30-tih, i snimio svoj prvi album 1953-će, pod nazivom Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 1. Njegova svestrana ličnost omogućila mu je da piše na mnogo jezika, uključujući španski, engleski, nemački, jermenski i italijanski. Šarl Aznavur je takođe bio diplomata svoje zemlje 2009-te, postajući ambasador Jermenije u Ženevi i jermenski predstavnik za Ujedinjene nacije u istom gradu.

Šarl Trene

Proslavio se tokom perioda kada nije bilo uobičajeno da pevači pišu svoje pesme. Šarl Trene svajao je Francusku svojom muzikom u periodu od kraja tridesetih do sredina pedesetih godina prošlog veka. Rođen je 13. maja 1913, komponovao je blizu hiljadu pesama, uključujući hotive poput "Boum!", "La Mer", "Y'a d'la joie", "Que reste-t-il de nos amours?", "Ménilmontant" i "Douce France". Bio je aktivan do samog kraja devedesetih i umro godinu dana kasnije, 19. februara 2001, u svojoj 87. godini.

Ive Montan

Malo njih se može pohvaliti da im je čuvena Edit Pjaf pomogla u karijeri, a Ive Montan je jedan od njih. Rođeno ime mu je Ivo Livi, potiče iz Italije, okruga Monsumano Treme. Preselio se u Francusku 1923, kada je u Italiji zavladao fašizam. Pod protektoratom Edit Pjaf, Ive je učestvovao u njenim aktovima, ali tada je postao i sam glumac i proslavio se širom Francuske i SAD. Ive Montan je nominova za Cezar nagradu za najboljeg glumca 1980 za ostvarenje I comme Icare i ponovo 1984 za Garçon!

Moris Ševalije

On je prvoklasni zabavljač, čiji talenat za glumu i pevanje dolazi do izražaja još u njegovoj ranoj mladosti. U mladosti je bio zvezda muzičke komedije i nastupao je u javnosti. Pošto se preselio u London da svira džez, Ševalije kreće na turneju po SAD i postaje slavni glumac. Najpoznatije pesme su mu "Madelon de la Victoire" (1918), "Mimile (un gars du Ménilmontant)" (1936), i "The Aristocats" (1970).

Povratak na Raspevani Pariz

Prijavite se za Eurochannel bilten!

Ne propustite naša nova ostvarenja, nagradne igre i eventove!